mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Snorre ble født 1178/79. og døde den 23. september 1241. En ekte islandsk høvding, forfatter og skald.( En skald var en norrøn dikter, poet og historieforteller,) og er kjent for sine kongesagaer.
En skald arbeidet ofte for konger eller høvdinger, og oppgaven deres var og dekorere, dokumenter og gjenfortelle tidligere tiders stordåder. Kvaldene handlet sort sett om guder og helter og gjerne om vikingkonger.
Snorre ble oppfostret hos sin fosterfar Jón loftsson. Han var tidens fremste høvding og det ble sakt at han var Islands klokeste mann. Snorre lærte å skrive og lese og fikk opplæring i latin, teologi, geografi og Islandske lover.
Snorre var islandske mektigste mann på sin tid og var representer på Alltinget og var det høyeste embetet.
Han var i Norge 2 ganger i sitt liv. Den andre gangen var han der for å flykte fra Island på grunn av alle fiendene han hadde der, pga sin rikdom og makt. Han ble drept på grunna av at hans venn Skule planla oppgjør mot kong Håkon, men ble drept. Siden Snorre støttet Skule skulle Snorre også blir drept. Han ble drept på sin gård Reykholt av sin uvenn Gussir og en slokk andre mennesker.