mandag 17. januar 2011

South Park – the kissing company

Denne south park episoden bygger på spesielt satire. Det bygger blant annet på hallikvirksomhet hvor Butters får en idé om å starte en virksomhet på skolen det hvor gutter betaler jentene for å kysse dem, 5 dollar pr kyss. Han kaller det butters kysse-firma. Grunnet til at butters kommer på denne idéen er fordi han aldri hadde kysset en jente før, og derfor betalte han hun første han kysset, og fant ut at han kunne tjene penger på det.

Det utvikler seg og til slutt så har han fire jenter som “jobber” for han. Uten at dem er klar over det, verken jentene eller Butters, så driver han en hallikvirksomhet med. Samtidig har politiet fått inn et tips om at det er en bande med prostituerte som har kommet til byen. De sendte ut en mann i forkledning for å tiltrekke seg kjøpere av sex, og deretter tok de dem som var ute etter å betale prostituerte i stedet for å ta DE prostituerte. Nok en satire dom bygger på politiets arbeid jobben om å fjerne prostitusjon i samfunnet.

Butters er på Hallik-party hvor han lærer masse om hvordan han skal behandle bitchene sine. I tillegg får han mange nye ord og uttrykk som; You know what i´m saying. Det er en type satire hvor man latterliggjør språket til de amerikanske gangsterne.

mandag 3. januar 2011

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg er født den 3 desember 1684- 28 jan 1756. han hadde mange titler, bla. Historiker, dramatiker og skribent.

Han hadde mye med dansk-norsk kultur, som viss blant annet at han gav ut tre bind med over 500 sider i hvert bind. Tidlig i livet mistet Holberg foreldrene sine og flyttet inn gos morbroderen Peder Lem.

Skolen hans brant ned og dro derfor på universitet i 1702. Han studerte religion og filosofi i København fra 1703-04 og avla eksamen i 1704, 20 år gammel.

Han dro hjem for å bli huslærer men dro senere ut til holland, så hjem igjen og så ut til england.

Noen av utgivelsene til Ludvig Holberg:

Introduction til de fornemste Europæiske Rigers Historier (1711), med et Anhang (1713).
Moralske Kierne eller Introduction til Naturens og Folke-Rettens Kundskab (1716)
Peder Paars.

Jeppe på berget kommer fra jeppe paa bierget eller den forvandlede Bonde. Det er en komedie fra 1722.

Det handler om en bonde som har problemer og løser dem ved å drikke det bort, slik at det dannes en ond sirkel rundt han.

Verkene hans handler om folk som ikke tenker rasjonelt eller fornuft, og prøver på en måte å gjemme seg bort fra problemene dem har laget.