mandag 14. mars 2011

Wergeland er den forfatteren i Norge som har hatt størst betydning for ettertida.

Han bidro grunnleggende til å gjøre den ny staten til en kulturnasjon med sin diktning og sitt allsidige engasjement. Wergeland var også engasjert i politikk. Særlig det som skjedde i utlandet. Da julirevolusjonen brøt ut jublet han, men sørget over reaksjonen etterpå og Polens nederlag.
Skabelsen, Mennesket og Messias ble skrevet i 1830. Det er et dikt på 720 sider og er det mest stortenkte diktet i norsk litteratur.

Stine Bjønnes og Mathias Eriksen

mandag 7. mars 2011

3. a) * Napolion Bonaparte så franskmennene på som mannen som skulle føre frankriket til frihet, likhet og brorskap.

* Etter napoleonkrigen måtte Danmark gi fra seg Norge til Sverige.

* Grunnloven fulgte norge og måtet skaffe seg nasjonal identitet. Det var tøft for Norge var preget av rasjonalisering og arbeidsløshet.

3. b) * Politisk realisme.

* Idustrialisering, utvandring og urbanisering.

4. På 1770 tallet var det særlig en tysk litterær ungdomsgruppe som ble kalt sturm und drang, som vendte seg mot opplysningstidens fornuftstro. Forfatterene mente at litteraturen ikke skulle innfri klassisismens krav til formregler og allmenngyldighet, men snarer være original, genial og fantasifull. Det begynte med å tenke nytt, original, genial og fantasifull, de dyrket sterke følelser som ekstase, sorg fortvilelse og lengsel.

8. Det som kjennetegnet kunsten i denne tiden var at de viste mer følelser i kunsten sin. Følelser ble straks en stor del av den kunstneriske kulturen.




MAthias og Håvard Ø.