fredag 3. desember 2010

Hamlet

Å vere eller ikkje å vere, det er spørsmålet.

Om det gjer det meir storsinnet å tåle

Ein voldsam skjebnes kast og pilregn, enn

Å ta til våpen mor eit hav av sorger,

Meir er det ikkje, si at søvnen slukkjer

kvar hjartesorg og tusen ristinga

som kroppen arvar – ja, eit endelikt

vel verdt å drøyme om; å sove, døy.

Å sove, kanskje drøyme. Det er haka;

for dødens drøymar føljer døydens søvn

når me har snudd os ut av døydens skinn,

og derfor stoppar me. Me overvegar

og får eit langt liv i elendet.

For kven kan tåla verdas pryl og spott,

tyrannars trykk og arrogant forakt,

ein kjærleik som hånas, rettsleg sommel,

betente embetsmenn og alle spark

som avskum langar ut mot dei som tiar,

kven regnskapet kan slettas, gjere opp

med ein sløv dolk. Kven gadd å bere lasten,

å slite livet ut med pust og pes,

dersom ikkje angst for noe etter døyden,

et ukjent land som ingen reisande

kan vende heim frå, lamslo viljen vår,

og gjorde at med velgard dagens nød,

og ikkje flyktar til den ukjente?

Bevisstheita gjer alle til kujoner;

Og dermed vil den resolutte glød

Lett bleikna under tankens gustne skinn,

Og verksemder som har kraft og meining

Vil bøye av og miste karva på

å kalles handling. –rolig nå, min vakre

og deilige Ofelia. – husk å be

for alle mine synder

mandag 25. oktober 2010

Gisle Surssons saga
Er Gisle Surssons saga en typisk saga?
Nei, den er ikkje ein typisk saga. Den har eit par element, som eit døme at blodhemn er viktig og at folk skal hemne kvarandre. Men det er også andre ting som gjør at den ikkje er så mykje saga. Kvinnene er som eit døme de som hjelper Gisle gjennom heile filmen, og de støtter han når det kommer folk for å drepe han. Ved å sjå kva Gisle opplever i drømmane sine, viser det at det ikkje er indirekte personskildring, noko som er eit kjenneteikn ved sagaen.
Er Gisle ein typisk sagahelt?
Ja, han er ein sagahelt når han har fått ein heil saga skrevet om seg, og det er også ein av de mest kjente sagaene som er skrevet.
Er Gisle en moderne helt?
Nei det er han ikkje. Det einaste han gjorde i løpet av filmen var å drepe og så stikke av, og dette er ikkje noko som kan beskrives som heilt i ein ny type film.
Korleis er kvinnene i sagaen?
Damene hjelp Gisle heile vegen til han døde. De hjelp han med og gjømme seg og til og med slåss. Kvinnene karakteriserast som hjelpsame og beskyttande.
Personlig meining
Vår meining er at denne filmen var noko av det svakaste vi har sett nokon sinne. Karakterane var ikkje veldig gode, og vi var einige om at historia gjekk litt tregt. Det var også veldig urealistisk med effektar og filming, og lyset var heller ikkje særlig bra. Det var også eit irriterandes grønt lys som dukka opp når skjermen blei svart, og Mathias syns det var veldig dårlig. Så for å konkludere så var dette ikkje nokon bra film, med ein kjedelig handling og dårlege effektar.


Mathias E. Jonathan H. Markus G.

mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Snorre ble født 1178/79. og døde den 23. september 1241. En ekte islandsk høvding, forfatter og skald.( En skald var en norrøn dikter, poet og historieforteller,) og er kjent for sine kongesagaer.
En skald arbeidet ofte for konger eller høvdinger, og oppgaven deres var og dekorere, dokumenter og gjenfortelle tidligere tiders stordåder. Kvaldene handlet sort sett om guder og helter og gjerne om vikingkonger.
Snorre ble oppfostret hos sin fosterfar Jón loftsson. Han var tidens fremste høvding og det ble sakt at han var Islands klokeste mann. Snorre lærte å skrive og lese og fikk opplæring i latin, teologi, geografi og Islandske lover.
Snorre var islandske mektigste mann på sin tid og var representer på Alltinget og var det høyeste embetet.
Han var i Norge 2 ganger i sitt liv. Den andre gangen var han der for å flykte fra Island på grunn av alle fiendene han hadde der, pga sin rikdom og makt. Han ble drept på grunna av at hans venn Skule planla oppgjør mot kong Håkon, men ble drept. Siden Snorre støttet Skule skulle Snorre også blir drept. Han ble drept på sin gård Reykholt av sin uvenn Gussir og en slokk andre mennesker.

tirsdag 24. august 2010

Innlevering norsk

Jeg skulle levere for en uke siden, men siden internetten hjemme var nede, fikk jeg ikke levert oppgaven min i tide. Og dette forklarte jeg deg når jeg kom på skolen neste dag, og du sa det var geit. Du sa at du ville ha inn oppgaven i mappen for å sjekke avt. Plagiat. Derfor skulle du åpne mappen på nytt. Jeg har vært inne hver dag og sett om du har åpnet mappen slik at jeg kan få levert, men siden du ikke har gjort det, så har du ingen andre enn deg selv og skylde på, for at min oppgave ikke er blitt levert. Jeg har gjort mitt!

tirsdag 18. mai 2010

Filmen handler om at Katrin er en lesbisk jente som er mye i USA. Hun har en jentekjæreste i Amerika, men det veil hun ikke fortelle til noen. Men alt blir mye lettere for hun når bestefaren sier at han er homofil i 70-årslaget sitt.

Temaet er: hvor vanneskelig kan det være å komme ut av skapet som ung.
Islandsk er et helt uforstårlig språk. Det er så mye rare bokstaver og uttalelser som jeg ikke forstår!
Filmen handler om at Katrin er en lesbisk jente som er mye i USA. Hun har en jentekjæreste i Amerika, men det veil hun ikke fortelle til noen. Men alt blir mye lettere for hun når bestefaren sier at han er homofil i 70-årslaget sitt.

Temaet er: hvor vanneskelig kan det være å komme ut av skapet som ung.
Islandsk er et helt uforstårlig språk. Det er så mye rare bokstaver og uttalelser som jeg ikke forstår!

onsdag 12. mai 2010

2. innlegg Miño

Mino havnet inn i jungelen, og en trylekunstner tar han til seg. De driver å ha show i flere landsbyer for å tjene penger og så finner de en sånn blomst, som innholder en spesiell olje, og når man tar den på henda, og tenner på hånda, merker man ingen ting.

I den ene byen stikker minjo ut et øye på los armeros, så han havnet i fengsel. så tar tryllekunstneren å redder han. de løper inn i jungelen, og rømmer til et annet land. de tryuller i det nye landet.

De vil ha et hus ved vannet, så de sparer penger. når de drar til tgstasjonen så kommer det

tirsdag 4. mai 2010

Sammendrag s 87 og 88.

Forteller og forfatter:
De viktigste valgene en forfatter tar før han begynner å skrive et verk er å finne ut hvem som forteller historien og hos hvem synsvinkelen ligger. Fortelleren er den som fører ordet i teksten. Hva og hvordan leseren får opplysninger er opp til forfatteren. Valget av forfatter er da en viktig del av episke tekster.
Fortellertyper og synsvinkler:
Fortelleren er den som snakker til oss i teksten. Det kan enten være en jeg-person eller en forteller som står utenfor handlingen. Fortelleren som ikke er med i historien kalles en autoral forteller, de blir ofte kalt for tredje person (han, hun, de)eller andreperson (du). Synsvinkelen kan være gjennom øynene på fortelleren. Da får man med seg tanker og følelser. Denne måten å fortelle på kalles personal synsvinkel. Jeg personene han alltid personal synsvinkel. Synsvinklene kan ligge hos en fast eller variere mellom personer.
Fast eller skiftende synsvinkel: Det er en forteller som vare observerer og gjenforteller handlingen. Dette kalles en refererende forteller, og synsvinkelen er utvendig, dette er ofte i sagaer.
Allvitende forteller:
Er der hvor fortelleren vet alt. I tilegg til å observere kommer han inn i tankene på personene. Det vil si at man bruker en allvitende synsvinkel. Det er viktig å kunne skille mellom det som er riktig og ikke riktig. Fortelleren er ikke alltid til å stole på, så det er derfor viktig å legge merke til hva som er fortellerens meninger og vurderinger og hva som er personens.

fredag 30. april 2010

1. Filmen Elixir handlar om 4 utendlanske pojkar kommer att vara mer svenska. De får en drik med ett hemligt innehåll. Det gjorde så de ble vita i hud och hår. De fick senare receptet för sms. e sålde dricka igen, och slutligen det formella utlänningar i sverige bli svenska

2. Filmen var ironiskt. Ja, det är svart att skriva på svenska. Den största skillnaden är tecken.

fredag 23. april 2010

Innlegg 1. Miño

Miño er en ung gutt som er fanger sommerfugler. Han og faren repparere sommerfugler for å selge dem. (Don ett eller annet) Setter opp maskiner som spyr ut gasser, han ødelegger arbeidet for mange i byen, og inbyggerne blir oppgitt og suer. I tilegg til å erstatte arbeidet de kunne gjøre med maskine, har han også begynt å ta olje fra dem, som de mener at de eier. Miño er hovedpersonen. han er liten, søt og veldig oppriktig. Miño er 6 år og en person med et stort hjerte, selvom han fanger sommerfugler. Det gjør han for å forsørge familien. De peneste sommerfuglene er vært mest. Miljøet handlingen utspiller seg i er i jungelen i Sør-Amerika, forholdene er ikke bra. Det er vannskelig å kunne så, på grunn av den dårlige jorden. Historien blir fortalt i tredjeperson, men han vet mye, fordi han setter seg inn i hodet på personene, å hører hva de tenker. F.eks da han drømmer om å finne sin egen sommerfugl som ingen hadde sett før, og han blir rik slik at han kan bygge ut huset og hjelpe familien. Jeg ser det forran meg når jeg hører teksten.

onsdag 17. mars 2010




jeg har en jobb som er meningsfylt
takknemlig og gledesfylt
ingen tredemøller her jobben min er helt forgylt
kan våkne hver dag bestemme hva jeg skal ta meg til
er nesten bortskjemt sånn som haterne skal ha det til
d’er så mange hverdagshelter
selv glemt hva hverdagene heter
men modern har lært meg at for folk er hverdager realiteter
mange som karrer seg igjennom
kun for å karre til seg eiendom
så har du dem som i tillegg er til for andre enn seg selv selv om
de aldri får alt det de hadde fortjent
og bli anerkjent som mer enn en uviktig betjent
mens vi som sniker på det samme toget møter jubelen hver dag
folk lever av vitenskap vi lever av et slags valgfag
mødre som er aleneforelder
har mer enn store nok problemer
får rebeller og bengler til å gledes over små bagateller
fattern som alltid var fotballtrener
gutta var sønner og ikke elever
d’er sånne tilfeller jeg mener
hverdagshelter mer enn venner

sender en varm og kjærlig tanke
gir en fortjent oppmerksomhet
et klapp på skulder’n for å takke
viser hverdagshelten kjærlighet

han er en hverdagshelt
bjørn har noe spesielt
han er limet holder oss sammen
for oss er det helt essensielt
han ringer når andre bør det
ringer hit når ingen andre gjør det
finner på ting minner meg om små ting
tvinger meg med det er faen meg sløvt det
hun er en hverdagshelt
jeg synes det nesten er snodig
er utrolig hun er så rolig
jules er så god alltid så tålmodig
med meg er lei for at jeg alltid er opptatt
så kort sagt er det ikke opplagt at du er her for meg fortsatt
han er en hverdagshelt
men til vanlig kaller jeg han pappa
hjemme er jeg så handikappa
og pappa han han er verktøykassa
stiller opp nok gang på gang
spikrer opp no har med tang
han klager aldri og han kommer så fort han har tid han har sjangs
han er en hverdagshelt
hadde tro på oss sto på for oss fra dag en
gikk god for oss slapp nummer to for oss
takk for dere fulgte følelsen i magen
har så mange mange flere navn og så mange mange flere historier
en trang til å lage en sang og få delt ut no’n flere glorier

sender en varm og kjærlig tanke
gir en fortjent oppmerksomhet
et klapp på skulder’n for å takke
viser hverdagshelten kjærlighet

d’er sånne folk som fortjener den nevnte glorien
setter av litt tid helt uten å kreve noe igjen
kan være en vanlig kar men er en helt for andre
som tar en vanlig dag og gjør den helt forandret
ekke store handlingen som må til
gjorde noe for andre og mere til
bare ofret litt lager ofte tid
små ting som må til for et bedre liv
jeg ler jeg ler mens jeg sitter på natta og skriver ned hver klisje
men jeg ville bare få det ned og jeg håper du ser at jeg virkelig mener det

sender en varm og kjærlig tanke
gir en fortjent oppmerksomhet
et klapp på skulder’n for å takke
viser hverdagshelten kjærlighet

sender en varm og kjærlig tanke
gir en fortjent oppmerksomhet
et klapp på skulder’n for å takke
viser hverdagshelten kjærlighet



Teksten handler om disse små hverdagsheltene som gjør
noe stort for veldig mange. Det er en hyllest til dem.
Dette er en tekst med mye rim og rytme, og sammenhengende linjer.
Det er også et moderne dikt.

fredag 5. februar 2010

Det morsomste jeg vet!

jeg syns dette er morsomt fordi han har så god innlevelse i det han gjør. Han snakker ofte om noe alvorlig, men måten han sier det på gjør det morsomt!