tirsdag 6. september 2011

Kalde hender av Jan Mehlum

Milepæl 1. Har lest 180 sider av 250.


Kalde hender er ein bok av Jan Mehlum. Handlinga er lagt til Tønsberg og hovudpersonane er advokaten Svend Foyn, hans hund Hulda og advokaten Wilhelm Mørk. Det er ein gut med namn Elvis, ein ung mann som bur i eit fosterheim.

Det hendar ein forferdeleg hending i Tønsberg, Elvis hamna under eit tog og blei drepen. Tidlegare hadde Elvis vore på kontoret til Advokan Foyn, men han hadde ikkje sagt noe, berre snudd ryggen til og sprunge ut igjen. Foyn hadde fått ein rar følelse om at det hadde vore noe spesielt med denne guten, og tvilen viste seg til og vore av god grund.

Advokaten Svend Foyn blir setje på saken og det viste seg at det var meir enn berre ein gut som hadde vore uheldig og skleid ned på togbanen. Gjennom spionasje, etterforsking og utspørjing kommer det fram i boka at Elvis var einsam, fattig, trist gut, som var utsatt for voldelege hendingar som ble teken opp på film og selt og han var også med i ein nynazist gruppe.

Guten levde ikkje noe godt liv, og det skapte ein heilt anna vinkling på saka. Det var ikkje lenger snakk om ein gut som hadde falle ned på ein togbane, men at det låg ein ugjerning bak dette dødsfallet.

Etter dette skjer det mye, men har ikkje lest ferdig, og da har eg ikkje heilt skjønt samanhengen i alt.

torsdag 1. september 2011

Jens Stoltenberg (AP)

Ethosen til Stoltenberg er stort, og det ble kraftig styrket etter det forferdelig angrepet den 22.7.11. – Et forferdelig angrep på Norge, men det er nå vi må stå sammen, sa Jens i et intervju etter terror angrepet. Han taklet denne situasjonen på en og måte som gjorde at folk fik øyene opp for han.

Med talen til folket etter terrorangrepet var det mye patos-apell: http://www.youtube.com/watch?v=70PoQaLLD5M

Jens Stoltenberg er flink til å diskutere saklig, men det er ikke alltid han har de gode svarene. Det er spesielt lett å legge merke til når han blir usikker, da klør han seg som regel i ansiktet, ser bort eller begynner å svette voldsomt. Han klarer som regel å ro seg i land, men med en liten omvei rundt grøten.

Kommer han godt forberedt til intervju etc. kommer han med gode argumenter som det er lett å tro på. Kanskje noe av grunnen t il at han sitter på stortinget i dag som vår statsminister.

Siv Jensen (FRP)

Siv er mer ortodoks retoriker som liker å gjenta sitt politiske budskap, samt bruker mye ”fremheving” i sine uttalelser. Hver gang hun prøver å fremstille et problem så er hun enten "dypt sjokkert", eller "meget rystet", uansett hvor lite alvorlig problemet er i realiteten. I tillegg eier hun ikke humor, jeg har aldri opplevd at hun ”flørte” med folket gjennom sin retorikk. Alt i alt en meget kjedelig og monoton retoriker. Hun er også veldig flink til å gjenta ting og få frem sine følelser og meninger!: http://www.youtube.com/watch?v=nU-Zqc5DYM8