onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun er intet unntak i så måte. Han er døpt Knud Pedersen, men tok etter hvert etternavn etter stedet han vokste opp på Hamarøy og kalte seg Knud Pedersen Hamsund, før han etter det som må betegnes som en ortografisk glipp ble hetende Knut Hamsun.

Knut Hamsun var svært allsidig, og hadde også mye musikk i sitt forfatterskap.

Knut Hamsun (født 4. august1859 i Vågå som Knud Pedersen, død 19. februar 1952 Nørholm) var en norsk forfatter. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920.

Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen.

Det er sagt at han med gjennombruddsromanen Sult fra 1890 innvarslet det 20. århundre.

Som ung opponerte han mot realimsen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes tilnyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealsimen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Ideologisk beveget Hamsun seg fra anarkistiske sympatier til et utpreget konservativt ståsted, som også er blitt omtalt som reaksjonært. Han drev gjerne gjøn med moderne samfunnsutvikling og demokratiske idealer og ville tilbake til patriarkalske tilstander. Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger. I norsk litteraturhistorie er det etter hvert brukt mange krefter for å forstå «gåten Knut Hamsun»; forholdet mellom den beundrede kunstneren og hans omstridte politiske synspunkter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar